18 травня Україна та світ  вшановують День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У 2024 році виповнюється 80 років із часу геноциду корінного народу Криму.

Для студентів І курсів викладач історії Ходанич М. М.  провела тематичне заняття «Без минулого немає майбутнього».

Щороку в цей день ми згадуємо трагічні події минулого і вшановуємо пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу.

У 1944 році кримські татари стали об'єктом жорстокої політики депортації з їхньої батьківщини, Криму. Сталінський режим виправдовував цей злочин, розповсюджуючи міфи про "народ-зрадник", проте справжня мета полягала у виселенні кримськотатарського народу з їхніх земель та позбавлення їх прав. Масове виселення призвело до смерті тисяч невинних людей від голоду, хвороб, важкої праці та насильства.

Злочин геноциду був скоординованим та масштабним діянням радянського тоталітарного режиму. Саме  18 травня  почалася операція, яка передбачала масове виселення кримських татар з їхньої батьківщини, детатаризацію Криму. Ця операція була частиною загальної політики репресій, депортацій та етнічних чисток, які проводились сталінським режимом.

Радянський Союз роками замовчував та приховував події 1944 року, але незалежна Україна визнала акт примусової депортації кримськотатарського народу геноцидом, відповідно до міжнародних норм, закріплених у Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Це було важливим кроком у засудженні тоталітарного режиму, що систематично  піддавав репресіям  корінний народ України.

Мар'яна Михайлівна розповіла, що з 2014 року, після вторгнення армії рф на територію Криму та його анексії, кримські татари знову зазнають утисків та переслідувань. Так, у 2016 році Меджліс кримськотатарського народу опинився під важким ударом, коли Міністерство юстиції рф внесло його до списку екстремістських організацій. Продовжуючи злочини тоталітаризму та Російської імперії, росія дотепер щодня порушує права та свободи, піддає тортурам та репресіям кримськотатарський народ.

Сьогодні ми визнаємо біль і страждання кримськотатарського народу, вшановуємо пам'ять про загиблих та виражаємо нашу солідарність з усіма, хто страждає сьогодні від насильства та переслідувань. Всі українці об'єднуються та спрямовують спільні зусилля для побудови справедливого, вільного та мирного світу, де кожна людина може жити у безпеці та гідності.