Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

У Природничо-гуманітарному фаховому коледжі викладач історії

Ходанич М.М. провела лекцію на тему: «Біль у пам’яті вічно живий».

У 2023 році Президент Зеленський запропонував об'єднати  дві дати та відзначати 8 травня як День пам’яті та перемоги. Тому у травні того ж року Верховною Радою було прийнято Закон "Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років". Він став символом вшанування пам'яті жертв війни, героїв історії, а також примирення народів.

Символом пам’яті про загиблих з 2014 року в Україні, як і в Європі, є мак пам’яті.

Як зауважує Інститут національної пам’яті,  українці почали відзначати цей день після Революції Гідності. День пам’яті та перемоги – це нагадування, що Друга світова війна розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного (нацистського) у Німеччині й комуністичного в СРСР, а також мовчазного небажання найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам.

Варто нагадати, що українці на боці антигітлерівської коаліції доклали значних зусиль, щоб здобути перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Мільйони українців боролися у різних регулярних арміях світу, сотні тисяч перебували в підпільних і повстанських структурах. Майже всі українські підприємства були переорієнтовані на потребу оборони. Водночас українська земля була одним з основних театрів воєнних дій, місцем масштабних битв.

Представники обох тоталітарних режимів під час окупації територій України здійснювали численні злочини проти цивільного населення: Голокост, масові вбивства та депортації народів.

Нині спадкоємницею сталінського режиму є російська федерація, яка привласнює перемогу над нацизмом та активно культивує міфи про Другу світову війну. Кульмінацією цієї агресивної політики став напад на Україну в 2014 році та злочинне повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року.

Ми знову розпочали відлік тривожного воєнного часу. Знову ллється на нашій землі кров. Україна продовжує відстоювати свою незалежність та суверенітет.

Ми віримо, що настане мир. Ми переможемо, бо захищаємо Батьківщину, ми переможемо, бо відстоюємо право жити у вільній державі.

Пам’ятаймо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає!

Пам’ятаймо! Не пробачимо! Переможемо! Слава Україні! Героям слава!