Щорічне свято музейництва, яке з’явилося на календарі 18 травня в 1977 році на 11 генеральній конференції Міжнародній раді музеїв (ICOM). Тоді ж запропонували й девіз свята: «Музеї – важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами». З 1992 року у кожного Міжнародного дня музеїв є своя тема і Міжнародна рада музеїв надає огляд пов’язаних з даною темою заходів, роблячи їх доступними для всіх. Останні роки, Міжнародний день музеїв переживає  високе розширення у майже 35000 музеях у більш ніж в 140 країнах.

Музеї мають силу змінювати світ навколо нас. Вони є незрівнянними місцями відкриттів, навчають нас про наше минуле та відкривають наш розум для нових ідей, діляться досвідом поколінь. Завдяки своїм колекціям і програмам музеї створюють соціальну мережу, важливу для формування та розвитку свідомого та активного громадянського суспільства.

Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

Тема цьогорічного Міжнародного дня музеїв – «Музеї: освіта та дослідження», підкреслює ключову роль культурних установ у наданні цілісного освітнього досвіду. Музеї служать динамічними освітніми центрами, сприяючи допитливості, творчості та критичному мисленню.

Щороку, починаючи з 2020 року, Міжнародний день музеїв підтримує обрані цілі з Цілей сталого розвитку ООН. Одна з цілей «Якісна освіта – Забезпечення всеохоплюючої і справедливої якісної освіти та заохочення можливості навчання впродовж усього життя для всіх», що й сприяє переосмисленню підходів до освіти задля майбутнього, у якому обмін знаннями долає бар’єри та інновації поєднуються з традиціями.

Кращий спосіб відзначити це свято – відвідати музей.

Відомо, що чим більше студенти залучені до різних позааудиторних заходів, тим вони краще навчаються.

Якісна освіта та пізнання нового задля професійного зростання – гасло для студентів-туристів групи ТО-11, які разом зі своїм куратором Кочаном В.М. також відзначили такий знаменний і для туристів день, відвідавши три музеї  міста Ужгорода.

Закарпатський обласний художній музей імені Йосипа Бокшая – художній музей у м. УжгородіУкраїна. З 1979 року музей розташовується у приміщеннях колишнього будинку правління Ужанського комітату (1809 р.). У фондах музею нараховується понад 9 тисяч експонатів, взірців образотворчої культури різних епох та національних шкіл. Тут зібрані твори живопису, графіки, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва. У 1990 році музею присвоєно ім’я народного художника СРСР Йосипа Бокшая (1891-1975).

Меморіальний будинок-музей Андрія Коцки – музейний заклад художньо-меморіального спрямування, відділ Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького, експозиція музею присвячена особі та творчості українського художника Андрія Коцки (1911-1987). Мистецька складова фондів меморіального будинку-музею налічує декілька сотень живописних робіт, близько трьох тисяч графічних творів та ескізів Андрія Коцки.

Меморіальний будинок-музей народного художника України Федора Манайла – музейний заклад художньо-меморіального спрямування в Ужгороді, експозиція якого присвячена особі та творчості народного художника України, одного із засновників Закарпатської школи живопису Федора Манайла (1910-1978). У музеї зберігається близько 2000 експонатів, в тому числі понад 170 мальованих творів.

Василь КОЧАН

к.філос.н.,

викладач туристичних дисциплін